Medici
INFORMATII MEDICALE
Urologia este specialitatea chirurgicala care care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului renourinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si pe sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostata si penis).
Abordarea medicala a unor afectiuni urologice (ca de exemplu, infectii urinare) este combinata cu corectia chirugicala a anomaliilor congenitale sau a unor cancere in sfera genito-urinara. Investigarea incontinentei urinare, disfunctiilor sexuale, infertilitatii masculine, urologia pediatrica sunt apanajul specialistului urolog.
Afectiunile cele mai frecvente intalnite in practica sunt litiaza renala (calculii renali, care dau frecvent colica renala),infectiile urinare repetate (mai ales la femei),bolile cu transmitere sexuala, adenomul de prostata si cancerul de prostata precum si tumorile de vezica urinara.
In unele patologii de granita (infertilitatea masculina de exemplu) are loc o buna colaborare intre specialitatile urologie si endocrinologie; alt exemplu este colaborarea cu medicul ginecolog in diagnosticul si tratamentul incontinentei urinare de efort la femeie.
Andrologia este ramura medicala care studiaza fiziologia si fiziopatologia organelor sexuale masculine. Este un domeniu complex care integreaza elementele anatomice, biologice si psihice responsabile de buna functionare a aparatului genital masculin. Hipogonadismul masculin, disfunctia erectila si ejacularea precoce, precum si problemele infertilitatii masculine, sunt numai cateva exemple dintre problemele sexuale masculine care pot beneficia din plin de evaluare, tratament si consiliere andrologica, dar si multidisciplinara.
Când trebuie sa va prezentați la urolog?
- daca sunteți bărbat peste 50 ani, cu sau fără simptomatologie urinară, se recomandă efectuarea unui control de rutină (bolile prostatei se dezvolta foarte frecvent după această vârstă)
- dacă urinați cu sânge
- dacă aveți usturimi la urinare sau la sfârșitul acesteia
- dacă urinați mai des de 2 ori noaptea sau mai des de 6 ori in timpul zilei
- dacă jetul urinar este slab (urinare dificila) sau aveți senzația de micțiuni incomplete
- dacă pierdeți urina
- dacă aveți dureri lombare (în spate)
- dacă aveți dureri testiculare sau constatați marirea de dimensiuni a acestora
Toate acestea, alături de multe altele, pot reprezenta manifestări ale unei afecțiuni urologice. Consultul urologic încă de la primele simptome poate contribui la un diagnostic precoce, esențial pentru tratamentul multor afecțiuni.
Patologia prostatică (adenomul de prostata, cancerul de prostată) reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale bărbatului peste 50 ani. 80% dintre bărbații peste 50 ani prezintă modificări de dimensiuni ale prostatei (sugestive de adenom de prostată). Pe de altă parte, cancerul de prostată reprezintă cel mai frecvent cancer al bărbaților trecuți de 55 ani.
Pregatire
ECOGRAFIA DOPPLER
Este efectuata pentru a vedea in dinamica miscarea sangelui prin artere si vene.
Pe langa imaginea structurilor anatomice pe care o ofera ecografia simpla, ecografia Doppler inregistreaza undele care se reflecta de pe structurile aflate in miscare precum sangele. Aceasta ofera in plus informatii despre viteza de curgere si directia de curgere a sangelui.
Principalele tipuri de ecografie Doppler sunt:
– Dopplerul Arterio-venos al vaselor abdominale
– Doppler Carotidian
– Doppler Arterio-venos al membrelor
– Doppler Arterio-venos renal
Cum se desfasoara procedura
Veti fi intins pe patul de examinare.
Medicul va aplica gelul de examinare pe suprafata care va fi investigata. Acest gel va ajuta ultrasunetele sa patrunda mai usor in tesuturi.
Apoi medicul va aplica pe suprafata de examinare TRANSDUCTORUL (are forma asemantatoare unui microfon). Acesta transmite ultrasunetele in tesut, care sunt apoi reflectate si captate tot de catre transductor. Dupa ce sunt captate de transductor undele sunt preluate si prelucrate de un soft instalat pe un computer, soft care decodeaza modul cum se reflecta undele si genereaza imagini in timp real. Dopplerul, pe baza felului cum curge sangele in vase genereaza si un zgomot caracteristic.
Va trebui sa stati nemiscati in timpul examinarii. In unele momente insa, medicul va va ruga sa va schimbati pozitia sau sa trageti aer in piept si sa il tineti.
Cum va pregatiti pentru examniare
In mod normal nu este necesara nicio pregatire inaintea acestei investigatii.
Insa, daca zona examinata este cea abdominala, va trebui sa sa tineti post atat pentru lichide cat si pentru bauturi dupa miezul noptii dinaintea examinarii.
Ce simtiti in timpul examinarii
Puteti simti o usoara presiune in timp ce medicul misca transductorul pe zona examinata.
De ce se efectueaza aceasta testare
Ecografia Doppler este utilizata pentru a vedea modul cum circula sangele pritr-o anumita zona anatomica, poate de asemenea preciza dimensiunea vasului prin care curge sangele sau daca exista anumite blocaje la nivelul vasului. Procedura este neinvaziva, spre deosebire de arteriografie sau venografie.
Ecografia Doppler poate ajuta la diagnosticarea urmatoarelor afectiuni:
- Anevrisme intraabdominale
- Ocluzia arteriala
- Trombozele
- Ocluzia arterelor carotide
- Boala renala vasculara
- Vene varicoase
- Insuficienta venoasaAbdominal aneurysm
Rezultate normale
Un rezultat normal este atunci cand sangele curge normal prin vene si artere, presiunea sangelui este normala si nu exista semne de ingustare a lumenului vascular.
Ce inseamna un rezultat anormal
Un rezultat anormal inseamna identificarea unui cheag de sange sau a unei placi de aterom in interiorul vasului, presiunea sangelui anormala.
Riscurile procedurii
Nu exista riscuri semnificative in timpul acestei proceduri.
Mentiuni Fumatul poate determina modificari la o ecografie doppler vasculara pentru vasele de la membrele inferioare sau superioare, deoarece nicotina poate provoca vasoconstrictie.