Medici
INFORMATII MEDICALE
Recuperarea medicală, medicina fizică şi balneologia reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării pacienţilor cu afecţiuni dizabilitante, probleme musculo-scheletice sau neurologice, afecţiuni sportive, dezechilibre ale aparatului locomotor.
Specialiştii în recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie nu doar tratează afecţiunile de bază, ci contribuie şi la: prevenirea şi tratarea complicaţiilor, îmbunătăţirea funcţionării şi activităţii pacienţilor.
Medicina de Reabilitare (Recuperare) se concentrează nu numai pe funcţionarea fizică, dar şi pe capacitatea de a permite persoanelor să participe activ în cadrul societăţii. Reabilitarea defineste un proces activ, prin intermediul căruia cei care au dizabilităţi ca urmare a leziunilor sau a bolilor îşi revine complet sau, dacă nu este posibil să-şi revină complet, ajung la potenţialul fizic, mintal sau social optim şi sunt integraţi în mediul care le este cel mai potrivit.
Medicina Fizică este disciplina medicală care, pe baze ştiinţifice, se ocupă cu intervenţiile al căror scop este acela de a îmbunătăţii funcţionarea fiziologică şi mentală, prin folosirea unor mecanisme fiziologice (precum reflexele, adaptabilitatea funcţională şi neuroplasticitatea) ca şi prin folosirea pregătirii fizice şi mentale. Toate acestea sunt posibile după ce s-a pus un diagnsotic funcţional corect prin testare funcţională, ceea ce reprezintă competenţa specializată a RMFB. Medicina Fizică se face frecvent prin muncă în echipa multi-profesională, inclusiv fizioterapeuţi.
Balneologia este ştiinţa care se ocupă cu descoperirea, studiul complex şi aplicarea în practica medicală a factorilor naturali terapeutici (apele minerale terapeutice, lacurile şi nămolurile terapeutice, gazele terapeutice, ansamblul elementelor fizico/chimice ale climatului, inclusiv microclimatul de saline şi peşteri, avizate de Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare).
Procedurile de recuperarea medicală, medicina fizică şi balneologia sunt recomandate în:
- afecţiuni reumatismale
- afectiuni neurologice
- afectiuni respiratorii
- afectiuni cardio-vasculare
- kinetoterapia gravidei
- terapia postoperatorie
- sechelele posttraumatice
- patologia sportivă
- terapia obezităţii.
KINETOTERAPIA este stiinta care studiaza mecanismele articulare si neuromusculare care asigura activitatile motrice normale.
Kinetoterapia reprezinta terapie prin miscare efectuata prin programe speciale de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni.
Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni.
TIPURI DE KINETOTERAPIE
Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantǎ secțiune deoarece prin intermediul mișcǎrii se urmǎrește refacerea funcțiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Ȋn cazul ȋn care un mușchi este afectat ireversibil se urmǎrește antrenarea altor mușchi care sǎ preia parțial din funcțiile celui afectat.
Kinetoterapia profilactica. Ȋn cadrul aceste terapii, se urmǎrește menținerea stǎrii de sǎnǎtate sau oprirea cronicizǎrii unei boli atȃt prin intermediul exercițiilor fizice, dar și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Cum funcționeazǎ kinetoterapia? Kinetoterapeutul examinează mai întâi trecutul medical al pacientului, apoi îi testează și măsoară forța, amplitudinea mișcărilor, echilibrul, coordonarea, postura, respirația, funcțiile motrice și gradul de performanță al mușchilor. După aceea dezvoltă planul personalizat al pacientului, care include atât strategia tratamentului, cât și obiectivul final.
Ȋn cadrul ședințelor un specialist folosește cele mai potrivite programe de exerciții prin care sǎ stimuleze mușchii pacientului ce are abilitǎți motorii afectate de o problema ortopedică sau neurologică.
Exercitiile sunt concepute sa ajute la redobȃndirea forței musculare și a capacitǎții de a face efort, la redobȃndirea controlului și a echilibrului muscular, la ȋmbunǎtǎțirea legǎturii dintre creier și mușchi, precum și la corectarea traumatismelor.
Pentru procedurile de FIZIOTERAPIE utilizam aparatura de o inalta tehnologie (ultima generatie a aparatelor de fizioterapie din gama BTL) ale caror efecte benefice se vor simti si vedea odata cu desfasurarea tratamentului (ultrasunete, laser-terapie, curenti diadinamici, curenti interferentiali, curenti trabert, stimulare ruseasca, TENS, curenti rectangulari).
Ce afecțiuni trateazǎ Fizio-Kinetoterapia?
- Stresul
- Tulburările musculare
- Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson)
- Tulburǎrile respiratorii
- Tulburǎrile ortopedico-traumatic
- Tulburǎrile reumatologice (poliartrita reumatoidǎ, coxartroza, gonartroza)
- Maladiile congenitale
- Tulburǎrile cardiovasculare (cardiopatie ischemicǎ, sindromul de ischemie perifericǎ progresivǎ cronicǎ, boala varicoasǎ)
- Alergiile
- Deficiențele nutriționale
- Problemele emoționale sau de ȋnvǎțare