Medici
INFORMATII MEDICALE
Definitia Psihiatriei:
Psihiatria este o ramura a stiintelor medicale care se ocupa de cunoasterea si tratarea bolilor psihice, precum si de reinsertia sociala si redarea calitatii vietii pacientilor cu maladii mintale.
Cuvantul “psihiatrie” are origine greceasca (psyché = suflet si iatrein = vindecare) insemnand vindecarea sufletului.
Abordarile diagnostice si terapeutice tintite pe organ si pe boala pot duce la interpretari eronate daca se ignora persoana care poseda organele si boala respectiva. Corelarea acuzelor si disfunctiilor pe care le prezinta pacientul cu personalitatea sa si cu circumstantele sociale ajuta la determinarea naturii si a cauzelor bolii, stabilind astfel daca conflictele psihologice sunt semnificative, au importanta limitata sau sunt nelegate de afectiunea somatica a pacientului.
Definitia tulburarii mentale:
Un individ devine bolnav psihic atunci cand nu se mai accepta pe sine insusi sau pe altii, cand are o preocupare excesiva pentru propriul corp si propria persoana, cand pierde contactul cu realitatea retragandu-se in propria lume si nu se mai poate adapta normelor sociale, ocupationale si culturale.
Destigmatizarea bolnavului psihic:
Boala psihica este privita de catre societate ca o afectiune rusinoasa, chiar reprobabila. Acest fapt explica reticenta multor persoane aflate in impas sufletesc de a apela la psihiatru. De aceea, trebuie sa subliniem ca stiinta moderna a demonstrat ca maladia psihica este o boala ca oricare alta, provocata in principal de dereglari organice intime corticale, iar cel afectat trebuie ingrijit, tratat si privit ca un individ cu drepturi egale cu ceilalti membrii ai societatii.
In acest sens, mentionam ca responsabilizarea privind activitatea cotidiana nu-l impovareaza pe bolnav ci, dimpotriva, ii stimuleaza capacitattile psihice restante. Perceptia acestuia ca este acceptat si nu exclus de catre societate, il determina la efortul de a-si armoniza comportamentul cu al celorlalti.
Psihiatria moderna este o stiinta a dezalienarii persoanei cu tulburari psihice, a implicarii comunitatii in care traieste aceasta atit in sprijinirea tratamentelor pe termen lung , cit si a reabilitarii profesionale si reintegrarii in comunitate.
Toleranta fata de suferinta psihica este un semn de civilizatie a unei comunitati / societati.
Principalele afectiuni psihiatrice
TULBURARILE DE DISPOZITIE
TULBURAREA AFECTIVA BIPOLARA (BOALA MANIACO-DEPRESIVA) – Este o boala recurenta caracterizata prin episoade de manie si depresie cu perioade normale intre episoadele de boala.
Mania – modificari de dispozitie (excitatie), modificari de forma a gandirii (grandoare), tulburari de comportament: energie crescuta si dezinhibitie (ex. cheltuieli exagerate, indiscretii sexuale, familiaritate exagerata), logoree (vorbire exagerata cantitativ, accelerata si dificil sau imposibil de intrerupt), scaderea capacitatii de concentrare, scaderea nevoii de somn.
Depresia – caracterizata prin:scaderea bunei dispozitii sau lipsa placerii si a interesului pentru orice activitate, tulburari de somn (insomnie sau hipersomnie), modificari de apetit si greutate – fatigabilitate (lipsa de energie, oboseala), scaderea stimei de sine, anxietate (frica fara obiect), tristete, iritabilitate, culpabilitate, lentoare sau agitatie psiho-motorie, idei de suicid.
TULBURARI DE ANXIETATE
a) Tulburarea de anxietate generalizata
b) Tulburarea de panica
c) Agorafobia
d) Tulburarea obsesiv-compulsiva
e) Tulburari severe de stres
f) Tulburarea post-traumatica de stres
SCHIZOFRENIA
TULBURARI ORGANICE CEREBRALE – Delirium si Dementa
TULBURARI ALE APETITULUI – Bulimia nervoasa si Anorexia nervoasa
TULBURARI DE SOMATIZARE
TULBURARI DE PERSONALITAE:
- Personalitatea paranoida
- Personalitatea schizoida
- Personalitatea schizotipala
- Personalitatea borderline
- Personalitatea antisociala (psihopatica sau sociopatica)
- Personalitatea narcisica
- Personalitatea histrionica (isterica)
- Personalitatea dependenta
- Personalitatea evitanta
- Personalitatea obsesiv-compulsiva
- Personalitatea pasiv-agresiva (negativista)
- Personalitatea ciclotimica
- Personalitatea depresiva (masochista)
TULBURARI LEGATE DE CONSUMUL DE SUBSTANTE PSIHOACTIVE
Abuzul, Dependenta