Medici
INFORMATII MEDICALE
Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.
În România otorinolaringologia a început sa se contureze ca specialitate după anul 1880, desprinzându-se din medicina interna si chirurgia generala – cele doua specialități medicale fundamentale în epoca.(medic-orl)
Pana la sfârșitul secolului XIX-lea bolile nasului, gatului si urechilor au fost tratate fie de către interniști, fie de către chirurgi. Odată cu descoperirea unor noi metode de examinare, după cea de a doua jumătate a secolului XIX, otorinolaringologia (ORL) a fost recunoscuta ca specialitate în Europa Vestică.
Pregatire
AUDIOMETRIA (fr. Audiométrie) este o tehnică de măsurarea a acuitații auditive a unei persoane (cu ajutorul audiometrului). După natura sunetului întrebuințat audiometria poate fi: tonala si vocala.
Frenotomia este actul chirurgical prin care se sectioneaza frenul lingual scurt si frenul gingivo-labial superior sau inferior scurt.
Frenul scurt este cunoscut in termeni medicali ca anchiloglosie, o malformatie congenitala in care tesutul care ataseaza limba de planseul cavitatii bucale este anormal de scurt. Acest lucru inseamna ca, in functie de gradul atasarii, miscarile limbii pot fi limitate. In termeni populari, anchiloglosia este cunoscuta sub denumirile de limba scurta, limba fixata sau limba legata.
Fibroscopia reprezintă procedura medicală cu rol în diagnosticare, utilizată frecvent în cabinetul ORL pentru vizualizarea foselor nazale, rinofaringelui, faringelui și laringelui.
Fibroscopul este un tub flexibil, ce conține un sistem de ghidaj conectat printr-o fibră optică la o sursă de lumină rece și o cameră video de înaltă rezoluție, iar imaginile mărite sunt redate în timp real pe monitor și înregistrate în același timp, facilitând astfel examinarea corectă.
Când este indicată fibroscopia?
Aceasta investigație se poate efectua atât la copii, cât și la adulți. Fibroscopia este indicată în vederea stabilirii cauzelor unor simptome atât nazale, cat si faringo-laringiene.
Fibroscopia poate fi realizată și ca examinare de primă intenție, dar este necesară atunci când nu pot fi bine vizualizate zonele nazale, faringiene și laringiene datorită unor particularități anatomice ale pacientului, ori în vederea unui control postterapeutic sau postoperator. De asemenea, sub control videofibroscopic, se pot extrage corpi străini localizați în aceste regiuni (oase de pește, semințe, bile etc.) sau se pot preleva biopsii nazo-faringo-laringiene.
Testul diapazon – test auditiv care permite evaluarea gradului de afectare a urechii medii sau interne prin compararea auzului pe calea osoasa cu auzul pe calea aeriana. Acest test face parte din acumetrie, ansamblu de examene care permit testarea auzului unui subiect fara a utiliza un material sofisticat; el este realizabil in cursul unei consultatii. Desfasurare – Medicul pune in vibratie un diapazon la cativa centimetri de urechea pacientului cu scopul de a-l face sa aprecieze transmisia sunetelor pe cale aeriana, apoi pune diapazonul pe osul mastoid al pacientului cu scopul de a testa transmisia osoasa si intreaba de fiecare data bolnavul daca percepe sunetul.