Medici
INFORMATII MEDICALE
Obiectul dermato-venerologiei îl constituie totalitatea patofenomenelor care se produc la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile, fanere), la orice vârstă.
Dermato-venerologul are competenţa de a le trata prin mijloace medicale şi chirurgicale.
Venerologia, al carei obiect de studiu îl constituie totalitatea infecţiilor cu transmitere sexuală, aparţine acestei specialităţi deoarece atât calea de contaminare cât şi majoritatea manifestărilor clinice a acestor infecţii sunt localizate la nivel cutaneo-mucos.
Ce servicii ofera Cabinetul de Dermatologie al Clinicii Rapitest:
– Diagnosticarea patologiei dermatologice si venerologice
– Prevenția și tratamentul cancerului cutanat (Melanom, Carcinom Bazocelular, Carcinom spinocelular etc.)
– Dermatoscopie clasica si digitală (cu stocarea imaginilor)
– Biopsie/ Excizie/ Electrocauterizare/Curetaj leziuni cutanate
– Examinarea cu lampa Wood (pentru detectarea fungilor si a unor bacterii)
– Examinare microscopica directa pentru detectarea fungilor (Candida, Dermatofiti) si parazitilor cutanati (Scabie, Demodex folliculorum, Pediculoza)
– Peeling chimic
DERMATOSCOPIA
Utilizarea dermatoscopiei în diagnosticarea cancerului de piele
Ce este dermatoscopia?
Dermatoscopia este o tehnică de microscopie de suprafață a pielii. Un dermatoscop este alcatuit dintr-o lentilă de calitate înaltă cu mărire de minim 10 ori si dintr-o sursă de lumină internă. Aparatele mai noi folosesc lumina polarizată care elimină reflexiile de la suprafața pielii și permit o mai bună vizualizare a leziunilor și elimină necesitatea folosirii uleiului de imersie. Dermatoscoapele pot fi portabile – de mână sau digitale, caz în care acestea au pe lângă unitatea de achiziție a imaginilor și o unitate PC de procesare a imaginilor, de stocare și de comparare.
Cu ajutorul dermatoscopului se obțin imagini mărite și de înaltă rezoluție a leziunilor cutanate, care pot fi analizate pe loc pentru identificarea unor criterii care sugerează caracterul malign al leziunii.
Dermatoscopia îmbunătățește mult acuratețea diagnosticării cancerului de piele comparativ cu examinarea cu ochiul liber a leziunilor. Senzitivitatea diagnosticului clinic al melanomului prin această metodă crește de la 60 la 90% comparativ cu examinarea cu ochiul liber. Pacienții aflați la risc inalt de melanom, inclusiv cei cu istoric familial de melanom au cel mai mare beneficiu in cazul utilizarii dermatoscopiei digitale, datorită acurateții înalte pe care aceasta îl are în diagnosticarea melanomului in stadiile incipiente. Melanomul nu este însă singurul cancer cutanat care poate fi diagnosticat cu ajutorul dermatoscopiei. Carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular pot fi detectate din stadii incipiente. Chiar leziunile precanceroase, precum keratozele actinice pot fi evidențiate din timp cu ajutorul dermatoscopiei. Mai mult, această tehnică poate fi folosită cu succes pentru diagosticarea unor infecții cutanate, precum scabia, pediculoza, molluscum contagiosum și veruci de origine virală. Diagnosticul unor afecțiuni inflamatorii cutanate precum psoriazisul vulgar și lichenul plan poate fi de asemenea facilitat de această tehnică nedureroasă, neinvazivă. Avantajele dermatoscopiei digitale
Dermatoscoapele digitale pot stoca în format digital imaginile leziunilor cutanate, acestea fiind introduse într-o bază de date. Evoluția leziunii poate fi ușor urmărită prin compararea imaginilor achiziționate la o vizită anterioară cu cele de la vizita actuală. În cazul evidențierii modificărilor de malignitate, leziunile pot fi excizate sau biopsiate.
BIOPSIA CUTANATA
Biopsia cutanata reprezinta prelevarea unui fragment de piele pentru a fi analizata la microscop de catre anatomo-patolog. Aceasta procedura se poate practica cu ajutorul unui instrument special ce poarta numele de preducea, iar in acest caz biopsia este de tip „punch” sau poate fi practicata prin excizie cu bisturiul (biopsie excizionala).
Pregatirea pentru procedura:
Medicul va va intreba inainte de procedura daca aveti alergii de care stiti, daca luati medicatie anticoagulanta sau antiagreganta a plachetelor sagvine, daca suferiti de probleme de coagulare a sangelui. IN MOD NORMAL, NU EXISTA CONTRAINDICATIE ABSOLUTA A BIOPSIEI CUTANATE NICI IN ACESTE CAZURI, deoarece procedura este una minim invaziva, dar aceste intrebari ajuta medicul la anticiparea eventualelor complicatii care ar putea sa apara in timpul sau dupa interventie. Desfasurarea Inverventiei Zona care va fi biopsiata este curatata cu solutie antiseptica. Se face injectarea cu anestezic a tegumentului care va fi biopsiat. Se realizeaza apoi prelevarea fragmentului cutanat cu ajutorul preducelei sau al bisturiului. Se realizeaza apoi daca este cazul sutura tegumentului. Piesa prelevata este introdusa intr-un recipient cu formol si va fi trimisa la examen histopatologic. Ingrijiri dupa interventie
Dupa interventie pacientul nu va putea uda zona respectiva in primele 24 de ore. Un unguent sau un praf de antibiotic va fi aplicat zilinic pe zona biopsiata. Pansamente locale vor fi aplicate zilnic. La 7-10-14 zile de la interventie vor trebui scoase firele de sutura.
Riscurile procedurii
- Rapitest
- Durere
- Infectie
- Vindecare greoaie
- Formarea de cicatrice defectuoase
- Aparitia de Keloide
EXCIZIA CHIRURGICALA
Exista multe leziuni cutanate, de tip tumoral, care trebuie eliminate de pe suprafata pielii prin excizie chirurgicale. Eliminarea poate fi in scop diagnostic, in scop terapeutic sau in scop estetic. Inainte de interventie e bine ca pacientul sa nu consume alcool, sa opreasca cu 2 zile inainte administrarea de aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, sau tratamente precum trombostop, etc. Aceste medicamente ar putea produce o sangerare mai abundenta la nivelul plagii operatorii.
Excizia se realizeaza cu instrumente de unica folosinta, sterile,in sali de tratament adecvate. Inainte de excizie se face anestezi cu xilina 1 sau 2 %. Se realizeaza apoi excizia chirurgicala cu ajutorul bisturiului, pastrand o margine de siguranta adecvata. Urmeaza apoi sutura tegumentului.
Dupa interventie pacientul nu va putea uda zona respectiva in primele 24 de ore. Un unguent sau un praf de antibiotic va fi aplicat zilinic pe zona biopsiata. Pansamente locale vor fi aplicate zilnic. La 7-10-14 zile de la interventie vor trebui scoase firele de sutura. Vindecarea completa a plagii dureaza aproximativ 1 luna.
EXAMINAREA CU LAMPA WOOD
Lampa WOOD este un dispozitiv care emite radiatii UV cu o lungime de unda de 365 nm. Examniarea se practica intr-o camera complet intunecata (sau cu ajutorul unei cortine adaptoare care se pozitioneaza pe leziunea cutanata a pacientului – in conditiile in care o astfel de camera nu este disponibila). Tegumentul sanatos nu prezinta fluorescenta la examinarea cu lampa Wood. In schimb daca exista o infectie fungica sau bacteriana la nivelul pielii, zona afectata prezinta o fluorescenta specifica la examinarea cu lumina UV.
Rezultate
Prezinta fluorescenta sub lumina UV:
- Infectiile fungice si cu dermatofiti
- Infectiile bacteriene
- Paduchii si ouale acestora
- Eritrasma
- Porfiria cutanea tarda
- Vitiligo
- Alte afectiuni pigmentare
Pregatirea pentru procedura – Daca pacientul stie ca va fi supus acestei investigatii atunci este bine sa nu spele zona afectata, sa nu aplice nicio crema pe acea zona pentru a nu avea rezultate incerte in urma acestei examinari. In majoritatea situatiilor, insa decizia de a efectua aceasta investigatie este luata pe loc, iar in acest caz nu este necesara nicio pregatire speciala. Cum se desfasoara investigatia – Medicul examineaza pielea pacientului cu lampa WOOD aflata la o distanta de circa 10-15 cm de pielea acestuia. Examinatorul va urmari daca pielea pacientului prezinta fluorescenta in zonele examinate. Examinearea dureaza mai putin de 10 minute si nu doare.
Dupa procedura
In functie de rezultatul examninarii, medicul va stabili schema de tratament.
Riscuri si efecte secundare
Pacientii ar trebui sa evite sa se uite direct in lumina UV. Datorita duratei scurte a examinarii, riscurile si efectele secundare sunt de obicei absente.
EXAMINAREA MICROSOPICA DIRECTA PENTRU DETECTAREA FUNGILOR SI PARAZITILOR
Pregatire pacient
Pacientul trebuie sa nu fi aplicat unguente sau creme sau alte substante pe leziunile tegumentare care vor fi examinate, cu cel putin 3 zile inaintea examinarii.
Recoltarea probelor
Probele sunt reprezentate de raclate epidermice, unghiale sau fire de par. Recoltarea probelor de la nivelul leziunilor se efectueaza prin raclarea unei portiuni de epiderma sau unghie (KOH 25%)), cat mai aproape de tesutul sanatos, cu ajutorul unui bisturiu sau lama de microscop; firele de par afectate sunt prelevate prin smulgere cu o penseta.
Examenul microscopic
Microscopia directa examineaza scuamele sau firele de par in preparat umed montat intre lama si lamela cu solutie 20% KOH si lasate in repaus 30 minute pentru dilacerare. Se examineaza initial cu obiectivul mic, dupa care se va folosi obiectivul mare.
PEELINGUL CHIMIC
Exista 3 tipuri de peeling chimic care difera in functie de profunzimea stratului de piele asupra caruia actioneaza:
- superficial – actioneaza doar asupra epidermului. Foloseste alphahidroxi-acizi ca acidul glicolic, acodul lactic, acizi din fructe sau beta hodroxi-acizi ca acidul salicilic.
- peelingul mediu actioneaza asupra dermului. Se face cu acid tricloracetic (TCA), solutie Jessner, rezorcina, cocktail de acizi concentrati.
- peelingul profund se face cu anestezie si necesita sala de operatie. Substanta cea mai folosita este fenolul.
Dupa aplicare pielea devine intai alb-sidefie, apoi rozata, ulterior capata aspect maroniu si apoi se cojeste.
Un peeling corecteaza urmatoarele probleme:
- cicatricile
- hiperpigmentarile
- corecteaza ridurile
- trateaza petele de soare sau de varsta, pistruii, amelioreaza acneea
- scade dimensiunile porilor si regleaza productia de sebum
- imbunatateste textura si calitatea pielii precum si culoarea ei
- determina o productie de colagen accelerata de 5-6 ori fata de ritmul normal al pielii noastre!
Cea mai bună perioadă în care se face un peeling este sezonul rece deoarece pielea nu trebuie expusa la soare puternic.
Tratamentul nu se poate efectua la cei care au urmat tratament antiacneic medicamentos in ultimele 2 saptamani, la pacienti care au efectuat recent proceduri laser sau care merg frecvent la solar.
– Inainte de peeling recomandam reducerea fumatului si cresterea consumului de lichide.
– Dupa peeling trebuie accentuata hidratarea si vitaminizarea zonei si folosirea cremei cu factor de protectie solara.