Medici
Informatii medicale
Chirurgia vasculară
este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii.
Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei. Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces. Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore.
O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, deasemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul.
Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces. Chirugia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.
Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuiesc tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia.
Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice.
Pregatire
Ecografia Doppler
Este efectuata pentru a vedea in dinamica miscarea sangelui prin artere si vene.
Pe langa imaginea structurilor anatomice pe care o ofera ecografia simpla, ecografia Doppler inregistreaza undele care se reflecta de pe structurile aflate in miscare precum sangele. Aceasta ofera in plus informatii despre viteza de curgere si directia de curgere a sangelui.
Principalele tipuri de ecografie Doppler sunt:
– Dopplerul Arterio-venos al vaselor abdominale
– Doppler Carotidian
– Doppler Arterio-venos al membrelor
– Doppler Arterio-venos renal
Cum se desfasoara procedura:
Veti fi intins pe patul de examinare.
Medicul va aplica gelul de examinare pe suprafata care va fi investigata. Acest gel va ajuta ultrasunetele sa patrunda mai usor in tesuturi.
Apoi medicul va aplica pe suprafata de examinare TRANSDUCTORUL (are forma asemantatoare unui microfon). Acesta transmite ultrasunetele in tesut, care sunt apoi reflectate si captate tot de catre transductor. Dupa ce sunt captate de transductor undele sunt preluate si prelucrate de un soft instalat pe un computer, soft care decodeaza modul cum se reflecta undele si genereaza imagini in timp real. Dopplerul, pe baza felului cum curge sangele in vase genereaza si un zgomot caracteristic.
Va trebui sa stati nemiscati in timpul examinarii. In unele momente insa, medicul va va ruga sa va schimbati pozitia sau sa trageti aer in piept si sa il tineti.
Cum va pregatiti pentru examniare:
In mod normal nu este necesara nicio pregatire inaintea acestei investigatii.
Insa, daca zona examinata este cea abdominala, va trebui sa sa tineti post atat pentru lichide cat si pentru bauturi dupa miezul noptii dinaintea examinarii.
Ce simtiti in timpul examinarii:
Puteti simti o usoara presiune in timp ce medicul misca transductorul pe zona examinata.
De ce se efectueaza aceasta testare:
Ecografia Doppler este utilizata pentru a vedea modul cum circula sangele pritr-o anumita zona anatomica, poate de asemenea preciza dimensiunea vasului prin care curge sangele sau daca exista anumite blocaje la nivelul vasului. Procedura este neinvaziva, spre deosebire de arteriografie sau venografie.
Ecografia Doppler poate ajuta la diagnosticarea urmatoarelor afectiuni:
- Anevrisme intraabdominale
- Ocluzia arteriala
- Trombozele
- Ocluzia arterelor carotide
- Boala renala vasculara
- Vene varicoase
- Insuficienta venoasa Abdominal aneurysm
Rezultate normale:
Un rezultat normal este atunci cand sangele curge normal prin vene si artere, presiunea sangelui este normala si nu exista semne de ingustare a lumenului vascular.
Ce inseamna un rezultat anormal:
Un rezultat anormal inseamna identificarea unui cheag de sange sau a unei placi de aterom in interiorul vasului, presiunea sangelui anormala.
Riscurile procedurii:
Nu exista riscuri semnificative in timpul acestei proceduri.
Mentiuni Fumatul poate determina modificari la o ecografie doppler vasculara pentru vasele de la membrele inferioare sau superioare, deoarece nicotina poate provoca vasoconstrictie.