Medici
INFORMATII MEDICALE
CHIRURGIE PLASTICĂ
Prin definitie, chirurgia plastica semnifica orice procedura care presupune reconstructia sau modificarea aspectului sau formei unei parti a corpului.
Termenul provine din limba greaca – “plastikos”, ce semnifica modelarea sau schimbarea formei, marcand esenta acestei specialitati chirurgicale : sculptura, modelarea, reconstructia.
In general tehnicile chirurgicale utilizate pot fi grupate in doua mari categorii dupa scopul urmarit :
-operatii estetice
-operatii reconstructive
Chirurgia estetica este o chirurgie inalt specializata, ce se adreseaza atit femeilor cit si barbatilor. Necesitatea unei chirurgii corectoare este frecventa si, de cele mai multe ori, justificata din punct de vedere morfologic. Interventiile estetice solicita chirurgului nu numai cunostinte medicale, ci si o intelegere particulara a personalitatii pacientului, deoarece in spatele acestei solicitari se afla atat de arbitrarul termen de “frumusete”. El trebuie sa inteleaga ce cauta pacientul si sa stie ce ii poate oferi, in acelasi timp sa invete pacientul sa se priveasca cu alti ochi, sa isi aprecieze datele naturale, si mai ales, sa nu isi subordoneze perspectivele exclusiv aspectului fizic. Comunicarea si dialogul apropie chirurgul plastic de pacientul sau, atit medical cit si uman. Corectia chirurgicala, atunci cind este bine indicata, practicata si urmarita, aduce, in majoritatea cazurilor, o senzatie de bunastare, care poate merge de la simpla placere, pina la transformarea radicala a unui individ.
Chirurgia reconstructiva este provocatoare deoarece prin aceasta se incearca reconstruirea unei parti a corpului sau a unei functii deteriorate sau absente. Tehnicile folosite au complexitati diferite si incearca sa reconstituie naturalul, folosind metode omenesti.
Avantajele si dezavantajele folosirii uneia sau alteia dintre tehnici va fi discutata cu chirurgul plastic la consultatiile preoperatorii, iar succesul rezultatului va depinde de corectitudinea tehnicii folosite, de experienta medicului, de calitatea materialelor folosite precum si de particularitatile individuale ale pacientului.