Medici
INFORMATII MEDICALE
TESTUL DE EFORT
- Determina daca inima beneficiaza de un aport adecvat de sange in timpul efortului fizic.
- Evalueaza eficienta medicatiei in controlarea anginei si ischemiei.
- Apreciaza probabilitatea ca dumneavoastra sa suferiti de o boala coronariana.
- Identifica posibilele aritmii care apar in timpul efortului fizic.
- Apreciaza modul de functionare a valvelor cardiace.
- Va ajuta sa va formati un program de exercitii fizice sigur si adecvat capacitatii dumneavoastra de a face efort.
Cum va pregatiti pentru aceasta investigatie? Inaintea testarii:
- Nu mancati si nu beti nimic cu exceptia apei cu patru ore inainte de testare.
- Nu consumati cofeina cu 12 ore inainte de testare. Cofeina influenteaza rezultatele testarii.
- Trebuie sa intrebati medicul daca aveti voie sa luati medicamentele pentru problemele dumneavoastra cardiace inaintea examinarii.
- Daca aveti o problema pulmonara asociata, si urmati tratament inhalator, aduceti cu dumneavoastra inhalatorul pentru ca se poate sa fie nevoie de el in timpul testarii.
Cu ce haine sa ma imbrac in ziua testarii?
Este indicat sa purtati haine comfortabile si sa aveti o pereche de incaltari cu talpa moale. Puteti renunta la ceas sau alte bijuterii, deoarece in timpul testarii ele vor fi date jos si exista riscul sa le pierdeti.
Cum se desfasoara testarea?
Testul de efort este usor de efectuat si bine tolerat de pacienti, comparativ cu alte metode de diagnostic. Inainte de inceperea testului, pacientului i se monteaza zece electrozi pe fata anterioara a toracelui si la nivelul membrelor. De asemenea, pe brat se monteaza o manseta pentru masurarea tensiunii arteriale, intrucat aparatul include si un tensiometru care face masuratori periodic. Timp de 20 de minute, pacientul trebuie sa mearga pe un covor rulant, care isi mareste viteza si unghiul de inclinare la fiecare trei minute. “Ulterior, pacientul este urmarit inca 10 minute la un ritm foarte lent de efort pentru a surprinde eventuale modificari post-efort, si ele foarte importante in diagnosticarea bolii cardiace ischemice.
Este foarte important ca pacientul sa spuna medicului atunci cand apar simptome precum dureri in piept, oboseala, dificultate la respiratie, ameteli. Testul se opreste atunci cand medicul sesizeaza modificari concludente pentru precizarea diagnosticului. De asemenea, daca pacientul nu mai poate continua efortul fizic poate cere intreruperea testului.
Contraindicatii absolute ale testarii:
- Infarctul miocardic acut recent
- Angina instabila
- Aritimii cardiace care determina tulburari hemodinamice
- Insuficienta cardiaca simptomatica necontrolata medicamentos
- Trombembolism pulmonar acut sau infarct pulmonar
- Miocardica sau pericardita acuta
- Disectia acuta de aorta
Cardiologia este o specialitate medicală care are ca subiect de studiu bolile inimii și ale vaselor de sânge. Etimologie: gr. kardia: „inimă”, logos: „știință”. Cardiologia cuprinde diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolii cardiace ischemice, insuficienței cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor și al bolilor pericardului. Medicii specializați în acest domeniu al medicinei se numesc cardiologi.